Vorig jaar heb ik een stuk geschreven over de turbo-opleiders, die in ons land actief zijn. Onlangs verscheen er in de wekelijkse nieuws up-date van Rijschoolvandaag.nl, een stukje over het verbieden van de snelcursus theorie-examen.

De oud voorzitter van de Vereniging Rijschool Belang (VRB) had namelijk een brief gestuurd aan de Telegraaf. Hierin liet de oud-voorzitter weten, dat de verkeersveiligheid niet beter wordt ondanks minder drukte door Corona. Hij zei, dat er eens gekeken moest worden naar de manier waarop jongeren hun theorie-examen halen.

In mijn stuk van vorige jaar, lieten wij ook al weten dat leerlingen die naar de zgn turbo-opleiders gaan, alleen maar trucjes leren en hierdoor niet de regels kennen. De oud-voorzitter schrijft in dat stuk een casus over zijn eigen kinderen, die gelijktijdig voor hun rijbewijs gingen. Zijn twee kinderen slaagde allebei glansrijk voor het theorie-examen met een 1 dagcursus maar zakte allebei twee keer voor het praktijkexamen. Dit kwam omdat ze de regels niet goed wisten.

Het theoriediploma is vrij lang geldig (18 maanden) en dat verliep op een gegeven moment bij de kinderen van de oud-voorzitter nadat ze een lange pauze hadden genomen. Nu gingen ze een ‘gewoon’ theorie-examen afleggen en zakten allebei de kinderen. Ze hadden veel fouten terwijl het met een snelcursus wel goed ging.

Op een snelcursus leren leerlingen in 1 dag welke vragen er gesteld kunnen worden en wat ze hierop moeten antwoorden. Wat ze dan niet beseffen is, het hoe en het waarom. Voor hun telt alleen het papiertje halen. Maar hier gaat het niet om, het gaat erom dat ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen in een auto, zowel voor hun zelf als voor anderen.

Wat de oud-voorzitter verzoekt, is dat deze snelcursussen verboden worden. Want zegt de oud-voorzitter, “het is geen toeval dat beide kinderen hiermee geslaagd zijn en later allebei gezakt bij een gewoon examen”. “Zo zijn er velen en dat maakt het verkeer niet veiliger!” aldus de oud-voorzitter.
En wij van Verkeersschool De Vries staan hier volledig achter. De hoop is dan ook, dat de commissie Roemer, die momenteel de rijschoolbranche aan het doorlichten is, wat mee gaat doen. We wachten het af.