Het is nu alweer een dagen dat het koud is en er sneeuw ligt op de wegen in Nederland. Maar hoe ga je nou veilig de weg op met sneeuw? Dat probeer ik je hieronder uit te leggen.

RijschoolPro (vakblad voor rijscholen), schreef vorige jaar in een artikel, dat bijna de helft van de Nederlandse automobilisten het eng vindt om in de sneeuw of met ijzel te rijden. Een goede voorbereiding begint al met het schoonmaken van je auto. Dus al het sneeuw en ijs verwijderen.

Hieronder een aantal tips die de ANWB deelt om je auto voor te bereiden op de kou:

1. Maak de rubbers van je deuren goed schoon en smeer ze in, bijvoorbeeld met vaseline. Ook talkpoeder werkt goed. Ga in ieder geval niet trekken aan je deur als ie vastgevroren is, want dan loop je kans dat de deurrubbers scheuren en dan ben je verder van huis.
2. Vul je ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant.
3. Je kan een deken gebruiken om te voorkomen dat je ruiten bevriezen. Leg er nooit kranten op, want die kunnen vast vriezen aan je ramen.
4. Stel een setje winterspullen samen, zoals een ruitontdooier, slotontdooier en een ijskrabber. Zorg wel dat je de slotontdooier buiten de auto bewaard, want als je slot is vastgevroren en je bergt het in de auto op, kom je er niet bij.
5. Kan je niet wegrijden, doordat er veel sneeuw ligt, dan kan je bij auto’s die dat hebben de tractiecontrole uitschakelen, dan heb je net even meer grip. Ben je eenmaal weer opgang, schakel hem dan weer in. Voor de tractiecontrole zijn diverse benamingen bij de één heet het TSC en bij de ander TRC of ASR. De tractiecontrole zorgt er namelijk voor dat je wielen niet doorslippen bij te hard optrekken op een nat wegdek.
6. Je kan er voorkiezen om winterbanden te nemen, die hebben meer grip dan zomerbanden. Ook All Season banden werken goed.
7. Zorg dat je niet alleen korte ritjes maakt, want dan kan je accu niet goed opladen.
8. Zet de auto niet met de handrem erop weg in de winter, want deze kan vastvriezen. Zet hem in de versnelling of bij een automaat in de P-stand.
9. De juiste motorolie kan betekenen dat een auto bij vrieskou wel of niet start.

Verlichting
Zorg dat je bij sneeuw overdag je dimlicht aanzet, dan wordt je beter gezien. Indien mist of ernstige sneeuwval je zicht belemmert mag je als bestuurder van een motorvoertuig of gehandicaptenvoertuig, je mistlampen aan de voorzijde aan. De mistlampen aan de achterzijde mogen alleen aan als het zich minder dan 50 meter is.