Onlangs hebben wij een bericht ontvangen van de Vereniging Rijschool Belang (VRB) over de zgn. turbo-aanbieders. Dit zijn theorie opleiders, die momenteel klanten binnenhalen met de valse belofte dat leerlingen op een bepaalde dag gegarandeerd op theorie-examen kunnen. Leerlingen schrijven zich hiervoor in, betalen, maar zitten hier ook direct aan vast. Ook wanneer blijkt dat er helemaal geen plekken beschikbaar zijn, volgens de eerder gemaakte belofte. Dit wordt ook door het CBR bevestigd.

Wij willen hiermee benadrukken, dat je als leerling ook zelf je theorie-examen kan reserveren door heel eenvoudig met je DigiD in te loggen op http://mijn.cbr.nl Dan houd jezelf de regie (indien gewenst) in handen om eenmalig nog te kunnen wisselen van datum.

Nog even in het kort wat de turbo-aanbieders doen. Deze aanbieders leiden je in een paar uurtjes op voor het auto theorie-examen. Na de cursus, ga je direct dezelfde middag op examen bij het CBR. Echter leer je niet hoe je de verkeersregels moet toepassen maar krijg je de antwoorden van heel veel vragen, die zij hebben verzameld. Van leerlingen, die ondanks onze waarschuwing, toch naar deze cursus zijn gegaan, kwamen van een koude kermis terug. Deze opleiders roepen telkens de antwoorden van vragen naar je toe. Zij gebruiken je kort termijn geheugen en na het examen weet je niets meer.

Dat betekent dus, dat je niet veilig de weg opgaat, want sommige leerlingen weten niet eens wie er voorrang heeft op bijvoorbeeld een gelijkwaardig kruispunt. Wij hebben meegemaakt, dat een leerling bij het bord, wat een gevaarlijk kruispunt aangeeft, (driehoek met rode rand en een zwart kruis in het midden) zei, dat dit bord betekende dat het verboden is om daar stil te staan.

Helaas kunnen wij en het CBR hier niets aan doen, omdat we in Nederland vrijheid van onderwijs hebben. Wat wij wel kunnen doen, is u als ouders te waarschuwen voor dit soort praktijken. Als u wilt dat uw kind een veilige bestuurder wordt en de theorie in de praktijk goed kan toepassen, stuur ze dan op een meerdaagse theorie-cursus en laat ze leren uit een recent theorieboek. Het theorieboek is bij veel rijscholen te koop. Bij ons kan u ook terecht voor een theoriecursus. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.