Laatst werd mijn aandacht getrokken door een artikel in het AD. Daarin werd door de ANWB een oproep gedaan aan bestuurders en passagiers om in de auto je winterjas uit te doen.

Doe je dat niet, dan loop je het risico op zware verwondingen. De ANWB kwam met deze oproep, omdat de ADAC, de Duitse zusterclub van de automobielclub, alarm sloeg na een laboratoriumproef.

De ADAC deed een crashtest. Ze bootste een dagelijkse verkeerssituatie na. Hierbij werd een volwassene en een kinderpop in dikke winterkleding op de stoel en op een kinderzitje vastgemaakt.

De proef werd vervolgens uitgevoerd met een snelheid van 16 kilometer per uur, waarna een noodstop volgde. Vergelijk het met een kop-staart botsing. Doordat de winterjas gevuld is met vulling, zit er ruimte tussen de riem en het lichaam, hierdoor snijdt de riem diep in de buik bij een aanrijding. Dit kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals, darmen, lever en milt. Het kan zelfs tot interne bloedingen leiden.

Er wordt dus aangeraden om je jas uit trekken in de auto of je jas over de riem te trekken. Dit geldt ook voor kinderen in een kinderzitje. En als we het koud hebben, dan is er altijd nog de verwarming in je auto omdat tegen te gaan. Dus neem geen risico.

Bron: AD en ANWB