Vorig jaar was al te lezen via de diverse mediakanalen, dat het negeren van een rood kruis, toeneemt. De vraag is nu in 2021, hoeveel keer is het rode kruis genegeerd en hoeveel bekeuringen zijn er uitgeschreven in 2020?

Eerst gaan we even terug naar de theorie, wat is de betekenis van een rood kruis op een matrixbord. Een matrixsignaleringsbord met een roodkruis geeft aan dat de rijstrook gesloten is, dus verboden te berijden.

Dat mensen het rode kruis negeren komt volgens Rijkswaterstaat door afleiding. En ondanks dat het vorig jaar door de Coronacrisis rustiger was op de weg, is men toch op de automatische piloot gaan rijden. Het negeren van een rood kruis is levensgevaarlijk. Vorig jaar zijn er een aantal incidenten geweest waarbij opzettelijk het rode kruis is genegeerd. Mede daardoor wil minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een gesprek aangaan met diverse partijen, waaronder met justitie, om te kijken naar mogelijk aanvullende sancties.

In 2020 werden door de weginspecteurs, die tevens BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) zijn, 5600 processen verbaal uitgeschreven. Van deze bekeuringen waren er 4920 voor het negeren van rode kruizen. In 2019 waren dat 3159 bekeuringen en in 2018 nog 1653 voor het negeren van rode kruizen. In 2020 zijn er maar liefst 22 pijlwagens en botsabsorbers aangereden. Een botsabsorber is een voertuig dat wordt gebruikt om botsingen op te vangen. De botsabsorber wordt veelal vooraan een wegafzetting geplaatst om de veiligheid van de weggebruikers en de wegwerker te garanderen.

Dus ziet u een rood kruis zorg dan dat u op tijd van rijstrook wisselt, het rode kruis staat er niet voor niets. Denk aan de veiligheid van de mensen van Rijkswaterstaat en de andere mensen die aan de weg werken. En weet dat als u een rood kruis negeert, het Openbaar Ministerie besluit hoe hoog de boete wordt.

Bron: AD/RijschoolPro/De Telegraaf