De laatste tijd wordt er veel campagne gevoerd, dat je je bandenspanning van je auto iedere 2 maanden moet controleren. Je ziet het ook vaak staan op de grote matrixborden boven de snelweg “Controleer iedere 2 maanden uw bandenspanning”.

Waarom is het nu zo belangrijk om regelmatig je bandenspanning te controleren. Als je bandenspanning te laag is, dan verbruik je meer brandstof. Dit kan oplopen tot wel 150 euro extra per jaar. Verder is het zo, dat als je niet de juiste bandenspanning hebt, je grip op de weg ook minder is. In Nederland rijdt liefst 60 procent van alle auto’s met een te lage bandenspanning. De overheid wil graag dat auto’s met de juiste bandenspanning rondrijden en heeft daarom een website aangemaakt. Deze website koppelt je kenteken aan de voertuiggegevens van de RDW. Verder wordt er ook gekeken naar de gegevens van de autofabrikant, de maat en het maximale laadvermogen van de banden.

De website heet www.watismijnbandenspanning.nl Deze website biedt ook een agenda-alert. Hiermee krijg je iedere 2 maanden een herinnering. Om snel een benzinepomp te kunnen vinden om je banden op spanning te brengen, heeft de overheid ook de website www.vindbandenpomp.nl ontwikkeld. De juiste bandenspanning kan je ook vinden in het instructieboekje wat meegeleverd is bij je auto. De bandenspanning wordt aangegeven in bar, bijvoorbeeld 2,6 bar. Er staat ook vaak in hoe hoog de bar moet zijn bij een beladen en onbeladen auto.

Zorg dus altijd dat je je bandenspanning om de 2 maanden controleert en op de juiste spanning is.

Bron: AD en ANWB